سه دسته اصلی و مهم نویز دوربین مداربسته
۱- نویز پس زمینه Background noise
۲- نویزهای نوسانی و متغیر Modulated noise
۳- نویزهای مزاحم و مختل کننده Interference noise
نویز پس زمینه
بر اثر کیفیت کابلها و یا اختلالات داخلی دستگاه ها و یا نمایشگرها به وجود می آیند. که این دسته از نویزها معمولا در سیستم های مدار بسته به ندرت اتفاق می افتد.
نویزهای نوسانی و متغیر
از وجود سیگنال های رادیویی و سیگنال های موجود در فضا به وجود می آیند.
به عنوان مثال وجود امواج بیسیم های پلیس و یا اورژانس و هرنوع امواج بیسیم می تواند باعث وجود نویز شود در یک مثال دیگر می توانیم به نویز به وجود آمده از وسایل برقی پر مصرف مثل بخاری های برقی المنتی یا دستگاه جوشکاری اشاره کرد.
در سیستم های مداربسته یکی از مهمترین و شایع ترین نویزها همین نوع می باشد که معمولا از عبور دادن کابل های تصویر دوربین در مجاورت کابلهای برق با ولتاژ بالا یا فشار قوی اتفاق می افتد. حتی در مواردی دیده شده که به دلیل وجود ترانس و یا آداپتورهای بزرگ و صنعتی این نوع از نویزها به وجود می آیند. توجه داشته باشید در محیطهای صنعتی و کارگاهی که در آن دستگاه های بزرگ پر مصرف برقی وجود دارند نیز باعث وجود این نویز ها می شوند.
نویزهای مزاحم و مختل کننده
به پارازیت های موجود در فضای شهر اشاره کرد که البته در مورد سیستم های مدار بسته تاثیرگذار نیست اما نویزهای مزاحم در سیستم های مدار بسته از وجود عیب و ایرادهای فنی در سوکت ها و اتصلات به وجود می آیند. واضح تر بگوییم که عدم رعایت استانداردها در سربندی کابل ها و سوکت ها باعث پیدایش این نویزها می شوند. یکی از عوامل مهم نیز تکه کردن کابلهای تصویر می باشد. در صورت امکان نباید این کار انجام شود و استاندارد آن اینست که با محاسبه دقیق، کابل ها به اندازه باشند. اما در مواقعی بر اثر جابجایی ناگهانی دوربین ها و افزایش مسیر کابل های تصویر و همچنین عدم توجه در سیم کشی و اتفاقاتی که باعث پاره شدن و آسیب کابلهای تصویر شود، ناچار به تکه کردن (وصله کاری و سربندی) کابلهای تصویر خواهیم شد که اگر اینکار با دقت و صحیح انجام نشود باعث وجود نویز در تصاویر خواهد شد.
تا اینجا به تعریف نویز و دسته های آن و همچنین علت های پیدایش آنها پرداختیم. در این قسمت از راههای جلوگیری و رفع آن صجحبت خواهیم کرد.
جلوگیری از پیدایش نویز در تصاویر :
• توجه داشته باشید که در محیط های صنعتی مشغول به نصب و تجهیز سیستم مدار بسته هستید، برق سیستم خود را از برقی که دستگاه های سه فاز و مصرف بالا از آن استفاده می کنند، تاسیس نکنید.
• از عبور کابل های تصویر در کنار و یا مجاورت کابلهای برق فشار قوی نیز شدیدا باعث نویز می شوند
• همیشه از اتصال صحیح سوکت ها خصوصا در سیستم های آنالوگ اطمینان داشته باشید. اگر دقت کرده باشید در سوکت های BNC استفاده می شود، به دلیل وجود شیلد بافته شده ای که دارد، اگر یکی از تارهای افشان آن به قسمت مغزی فیش BNC اتصال پیدا کند، یا باعث قطعی تصویر شده و یا با نویز شدید همراه خواهد شد. کیفیت فیش های BNC از نوع آلیاژی که در ساخت آن به کار رفته است مشخص می شود.
• استفاده از کابل های ترکیبی (بغل برق دار) نیز بسیار بسیار در وجود نویز در تصاویر موثر است. در مقاله های قبل به مضرات استفاده از این نوع کابل ها اشاره کرده ایم.
• استفاده از کابل های آلومینیومی به جای مسی نیز از دیگر عوامل وجود نویز می باشد. متاسفانه در بازار ما افرادی سودجو هستند که با رنگ کردن آلومینیوم موجود در کابل ها آن ها را به رنگ مس در می آورند که مصرف کنندگان به خیال خرید کابل مسی از آن ها استفاده می کنند. ساده ترین راه برای پی بردن به این موضوع استفاده از یک فندک می باشد به شکلی که با فندک فلز داخل کابل را حرارت دهید تا سرخ شود، بعد از سرد شدن با دست خود آن را پاک کنید تا کربن سیاه رنگ حاصل از حرارت که روی آن است پاک شود. در نهایت چیزی که مشاهده می کنید آلیاژ واقعی خواهد بود که اگر مس باشد از رنگ آن مشخص می شود.